Sağlık

Negatif rutinlerinizi değiştirin, sağlığınızı koruyun!

“Sağlığın korunması ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesi bütünsel bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; Sağlıklı olmaya odaklanmak ve sağlığımızı korumak ve geliştirmek için adımlar atmak, uzun ve sağlıklı bir yaşam vaat ediyor.” diyen Liv Hospital Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Hayran Nizamoğlu Mercan, özellikle 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası’nda toplum sağlığı ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yapıyor.

Dünya Sağlık Örgütü sağlık; “Bu sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil; fiziksel, sosyal ve zihinsel olarak tam bir iyilik halinde olmak olarak tanımlanmaktadır”. Pandemi ile birlikte sağlıklı yaşamın önemi daha da anlaşıldı. Sağlığı korumak ve sağlıklı bir durumu sürdürmek, sağlıklı bir yaşam için de gereklidir.

Aslında günlük hayatımızda uygulayabileceğimiz küçük değişikliklerin bile sağlığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde büyük yeri vardır. Bunlardan bazılarını listeleyelim:

  • Sağlıklı beslenme: Taze ve doğal besinlerle beslendiğiniz, protein, karbonhidrat ve yağ stabilitesinin korunduğu ideal bir beslenmedir. Ancak kişiye özel diyet programları da düzenlenebilmektedir. Günde en az 8 bardak su tüketimi değerlidir.
  • Düzenli egzersiz:Haftanın 5 günü yarım saat hafif tempolu bir yürüyüş, kalp ve vücut sağlığınızı destekleyecek, güç seviyenizi artıracak ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Temizlik ve hijyen kurallarına uygunluk.
  • Stres Yönetimi:Gevşeme teknikleri, meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, düzenli ve kaliteli uyku gerginliğinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek seçeneklerdir.
  • Sigara, alkol, uyarıcı ve uyuşturuculardan kaçının.
  • Sağlıklı ilişkiler: Sağlıklı sosyal bağlantılar ve destekleyici bir ortam her zaman zihinsel, ruhsal, fiziksel ve sosyal refahınızı olumlu yönde etkileyecektir. En değerli ilginin kendinizle olan ilişkiniz olduğunu unutmamak, kendinize zaman ayırmak, kendinize değer vermek, şefkatli olmak ve ruh-zihin-beden istikrarınızı korumak genel sağlığınıza katkı sağlayacaktır.

Düzenli denetim önemlidir!
 
Sağlıklı bir yaşam için düzenli sağlık kontrollerini yaptırmak sizi birçok önemli hastalıktan koruyacak, hatta kanser gibi hastalıklarda erken tanı ile hayat kurtaracaktır. Düzenli kontrolleriniz ile kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, kanser hastalıklarına yönelik sağlık kontrollerinizi yaptırabilir, takip ve tedavi planlarınızı oluşturabilirsiniz.
 

  • 18 yaş ve üzeri bireylerde yılda en az bir kez tansiyon, boy, kilo ve bel çevresi ölçümü, rutin kan ve sağlık testleri değerlendirilmelidir.
  • 40 yaş ve üzeri bireylerde yılda en az bir kez kan şekeri ölçümü ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmalıdır.
  • Yaş ve cinsiyete uygun kanser erken tanısına yönelik sağlık kontrollerinin yapılması:

1- Meme Kanseri

Ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi

Yılda bir kez klinik meme muayenesi

40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi

2- Rahim Ağzı Kanseri

30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi

3- Kolorektal Kanser

50-70 yaş arası erkek ve kadınlara 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi yapılması

50-70 yaş ortasında 10 yılda bir kolonoskopi

  • Yaş ve risk grubuna uygun aşı

Grip, pnömokok, erişkin tip tetanoz, HPV, hepatit B, hepatit A, MMR, meningokok aşıları farklı yaş ve risk grubundaki yetişkinlere uygulanmaktadır.

Sağlığı korumak ve sağlıklı yaşamı sürdürmek bütünsel bir yaklaşımla kolay ve mümkündür. Hastalıktan korkmak yerine; Sağlıklı olmaya odaklanmak, sağlığımızı korumaya ve iyileştirmeye yönelik adımlar atmak, uzun ve sağlıklı bir yaşam vaat ediyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu